Donnerstag, 6. September 2012

Petits Fours

Savaitgalį atšventėme mano gimtadienį - 29ąjį :) Jei kas nors paklausia, kiek man metų, neretai tenka greitai pasiskaičiuoti mintyse, nes pats skaitmuo nėra toks svarbus, nemanote? Kažkodėl tos informacijos neužfiksuoju . Man patiko, ką neseniai pasakė Senelė (o jai - 83): "Žinai, Marta, aš jaučiuosi lygiai taip pat, kaip jaučiausi būdama jauna, ir kartais pati nustembu, kad man iš tikrųjų TIEK metų...Jei ne tas senstantis kūnas, tai net ir nepastebėčiau skirtumo". O man net ir fiziniai pokyčiai patinka - atsiradusios raukšlelės aplink akis, pirmasis žilas plaukas (kurį visgi išsiroviau - daug žilų plaukų atrodo neblogai, o tas vienas vienintelis, lyg netyčia užklydęs :) )... Mūsų kūną formuoja gyvenimas, ir tai, kas mūsų patirta, jame atsispindi, palieka savo žymes. Nors yra ir keletas mažiau patinkančių smulkmenų, bet jas suformavo mano patys mylimiausi vaikai, ir dėl to ir jos yra kažkiek mielos ;).

O savo gimtadienio proga ir aš norėjau kurti, formuoti, pakeisti produktus taip, kad iš jų gautųsi kažkas naujo, kažkas suteikiančio laimės skanaujantiems. Mane džiugino rezultatas, bet dar labiau pats procesas. Maisto gamyba man asocijuojasi su gerais jausmais, su atsipalaidavimu, net jei ir pusdienį praleidusi virtuvėje (čia ne tik dėl petits fours, neišsigąskite) jaučiuosi pavargus, tuo pat metu esu ir pailsėjusi - taip pat, kaip pasportavęs, žmogus jaučiasi išvargęs, bet ir ramus bei atsipalaidavęs, ir laimingas tuo pat metu.

Kam neįdomu skaityti intro, galite pradėti nuo čia :D. Petits fours yra mažučiai, gražūs vieno kąsnelio pyragaičiai. Aš gaminau biskvitinius su marcipano bei uogienės pertepimu, bei citrininiu glaistu. Naudojau receptą iš žurnalo "Kepimo paslaptys Nr. 10" (1995 m. leidimo) ir tik pusę nurodytų kiekių, kadangi norėjau miniatiūrinių petits fours (mano buvo po 2,5*2,5 cm, gavosi apie 40 vienetų).



Receptas

3 kiaušiniai
1 v. š. karšto vandens
65 g cukraus pudros
60 g marcipano
žiupsnelio druskos
40 g miltų
25 g krakmolo (kupinas valgomasis šaukštas)
1 citrinos cedra (recepte nurodyta esencija, bet aš esencijų ir dirbtinų aromatų nemėgstu)

Pertepimui

apie 100 g vyšnių ar kitos uogienės (pertrintos per sietelį)
apie 200 g marcipaninės masės

Glaistui

apie 250 - 300 g cukraus pudros
2 citrinų sulčių
geltonos spalvos maistinių dažų

Papuošimams

apie 50 g baltojo šokolado
cukrinių perliukų

Orkaitę įkaitinkite iki 180 ° C. Trynius ištrinkite su 1 v. š. karšto vandens, citrinos cedra ar esencija bei marcipanu iki purumo.


Taip atrodo iki purumo išsukti tryniai
Standžiai išplakite baltymus su žiupsneliu druskos, suberkite persijotą cukraus pudrą ir dar sykį išplakite.



Sudėkite baltymus į trynių masę, išmaišykite, suberkite persijotus miltus bei krakmolą ir išmaišykite dar kartą tešlą. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, tolygiai paskirstykite tešlą (bus plonas sluoksnis) ir kepkite orkaitėje apie 8-10 minučių, kol tešla šiek tiek parus.


Dar šiltą biskvitą apverskite ant stalo ir nuimkite kepimo popierių (galite apversti ant kepimo popieriaus, patiesto ant stalo - mažiau tvarkyti teks po to). Aptepkite biskvitą uogiene, pertrinta per sietelį.


Supjaustykite aštriu peiliu biskvitą į 4 tolygias dalis ir uždėkite vieną ant kitos, viršutinį sluoksnį pertepimu į apačią (dingtelėjo, kai padariau atvirkščiai :D - marcipanas mažiau slidinės ant sauso sluoksnio). Apklokite maistine plėvele, paslėkite, tarkim, pjaustymo lenta ir keptuvės dangčiu ir palaikykite šaldytuve per naktį. Aš palaikiau tik 1-2 valandas, nes šiek tiek skubėjau.



Marcipaną padėkite tarp dviejų kepimo popieriaus sluoksnių ir iškočiokite pagal uogiene pertepto biskvito dydį.


Apklokite biskvitą, paspauskite ir supjaustykite aštriu peiliu mažais kvadratėliais. Galite naudoti ir sausainių formeles, jei norite petits fours suteikti kitą formą.


Pasiruoškite citrininį glaistą. Išspauskite dvejų citrinų sultis ir pamaišydami dėkite cukraus pudros, kol glaistas bus tokio tirštumo, kad juo galėsite aplieti pyragaičius. Jei norite, įdėkite maistinių dažų į glaistą. Ant kepimo skardos patieskite kepimo popieriaus lakštą (tai darau vėlgi tik dėl to, kad mažiau plovimo paskui būtų). Uždėkite kepimo groteles ant viršaus, paskirstykite petits fours ir kiekvieną apliekite glaistu, jei reikia, kepimo šluotele aptepkite pyragaičių šonus.


Kai glaistas sustings, puoškite petits fours pagal norus, fantaziją bei kantrybę ir sudėkite į popierinius krepšelius saldainiams arba muffins, jei gaminsite didesnius petits fours :).

Aš išlydžiau plytelę baltojo šokolado (bet apie pusę liko nesunaudoto, tad recepte nurodžiau 50 g), supyliau į konditerinį maišelį, uždėjau antgalį maža skylute ir gretais zigzago judesiais liejau šokolado juosteles. Ant kiekvieno petit four uždėjau po cukrinį perliuką.

Petits fours ir kiti gėriai

5 Kommentare:

  1. Hehe, aš turiu tų pačių žurnalų visą kolekciją, o šitą numerį moku mintinai, nes šalia šių petits fours recepto yra kažkoks pyragėlių-talismanų receptas, kokį įspūdį jie man tada padarė atsimenu, tokie spalvoti :D

    AntwortenLöschen
  2. Dieser Kommentar wurde vom Autor entfernt.

    AntwortenLöschen
  3. Mieli vieno kasnelio saldumynai.. o, kad as tureciau kantrybes tokiems :D

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. Medeja, iki darbo su glaistu viskas labai paprasta, o tada jau tenka šiek tiek pasiterlioti, bet dėl džiuginančio rezultato verta pabandyti :) galima daryti didesnius (4*4 cm) ;)

      Löschen