Sonntag, 19. August 2012

Slyvų pyragas su kriaušėmis, dengtas migdolo trupiniais

Ši diena buvo nuostabi (dabar tai jau buvo vakar, nes rašau jau šiandien, vakar nebespėjau - gražiai painiai skamba, tiesa?) - apsilankėme su vyru Main-Taunus-Therme. Pusdienis tik mums (o tai itin retos progos...), ir ypač man, dviejų nuostabių vaikų mamai :) Tokią dieną privalau su jumis pasidalinti mūsų su dukryte slyvų pyrago improvizacija. Galbūt panašių receptų galima atrasti interneto platybėse, bet mes, pasitelkusios patirtį, norą bei anytos atvežtas slyvas iš Čekijos kalnų, pasiraitojome rankoves ir ruošėme tirpstantį burnoje pyragą.

Prisipažinsiu, nelengva dabar yra sukeverzoti receptą, nes gaminau nesverdama, nematuodama ir nesižymėdama darbo eigos, bet pasistengsiu. Ir pasižadu kitą sykį žymėtis, ko ir kiek imu. :)


Receptas (kiekiai apytikriai)

 

Padui:

150 g sviesto
300 g miltų
žiupsnelis druskos
3 v. š. cukraus
šiek tiek vandens

Slyvų įdarui:

500-600 g slyvų
2 kriaušių
100 g cukraus
vanilės minkštimo arba vanilės cukraus

Migdolų trupiniams:

200 g maltų migdolų
100 g cukraus
100 g sviesto
~ 2 v. š. cinamono (jei turite galimybę, pirkite ceilono cinamoną (Ceylon cinnamon), ten yra daug mažiau kumarino)

Iš ingredientų pyrago padui išminkykite tešlą. Pirmiausia suberkite miltus, druską ir cukrų i dubenį, sudėkite minkštą sviestą, viską sutrupinkite pirštais, ir pilkite vandens tiek, kad tešla gautųsi glotni, neliptų prie dubens sienelių bei jūsų rankų. Neįpilkite vandens per daug - stebėkite savo tešlą.


Tarte formos dugną išklokite kepimo popieriumi ir tolygiai paskirstykite tešlą palei formą, suformuodami aukštus kraštus.

Vaisius nuplaukite, nusausinkite, išimkite kauliukus iš slyvų. Slyvas supjaustykite ketvirčiais (arba per pusę), kriaušes nykščio dydžio gabalėliais. Vaisius apiberkite cukrumi, įdekite vanilės minkštimą, (minkštimą išimkite peilio galiuku vanilės ankštį perpjovę pusiau), o jei neturite vanilės, suberkite vanilės cukrų (jei neturėtumete ir to, galite įberti vanilinio cukraus ;)). Viską išmaišykite ir sudėkite ant pyrago pado.

Pasigaminkite migdolų trupinius (jie yra nuostabūs, mhh..) I indelį suberkite maltus migdolus, cukrų, cinamoną, išmaišykite, sudėkite minkštą sviestą, ir patrupinkite masę ant vaisių.





Kepkite įkaitintoje orkaitėje (apatinėje dalyje, maždaug 180 ° C) apie 40-45 minutes, kol pyragas gražiai pagels, o vaisiai paleis sultis. Verta paminėti, kad orkaitė nelygi orkaitei, savąją jūs pažįstate geriau, gal jums greičiau iškeps - nepamirškite karts nuo karto žvilgterėti, kaip jūsų pyragas gyvuoja (tai tikrai geriau, nei užstatyti žadintuvą, o atkeliavus po 45 minučių susierzinti, keikti pyragą ir pasaulį, ir klausti savęs "kodėl nesumasčiau ateiti 5 minutėmis anksčiau?" :D).

Mes valgėme dar šiltą su šaltais plombyro ledais...Jums netįsta seilė?



Skanaus!

P.S. pradėjusi rašyti blogą, nusprendžiau pereiti prie lietuvišks klaviatūros - ko nedariau nuo to laiko, kai prieš 8 metus atsikrausčiau gyventi į Vokietiją. Man vis dar tenka paieškoti, kur nosinė, o kur ilgoji raidė, tad jei netyčia įsiveltų kokia klaidelė, tai tik dėl šių techninių nesklandumų. Ir jei kas skaitysite šiuos pasvaičiojimus manuosius, gal galėtumėte man pranešti, kur, po galais, slepiasi šauktukas :)? Kol kas tenka persijungti atgal į vokiškas raides, jei pabosta ieškoti kokio ženklo, kas nepagreitina rašymo proceso. O rašyti man norisi, tik laiko per mažai. Noriu įkelti štrudelio receptą su cukinijomis, kurį pasigardžiuodami valgėme šiandien pusryčiams, vaisinių ledų bei keptų Caprese salotų variantą ;)

P.P.S. panašių receptų (bent jau padui) galima daug kur rasti. O kai kurie kepimo principai, kaip kad ir paprasto biskvito, yra tokie seni, kad sunku būtų nusigauti iki Tikrojo ir Vienintelio Autoriaus... Čia panašus pado receptas, tik ten naudoja riebalų mišinį vietoje sviesto: http://www.crisco.com/recipes/details.aspx?RecipeID=1242. Arba čia (double crust pie dough): http://bakingbites.com/2009/03/plum-pie/



2 Kommentare:

  1. malonu pamatyt naują foodblogerį! :)
    o šauktuko lietuviškoj klaviatūroj nėra (bent aš per daugybę metų taip ir neatradau..))
    lengviausia pereiti prie angliškos (ar matyt vokiškos) spaudžiant alt+shift, padėt tą !, ir vėl su alt+shift grįžt prie lietuviškosios )))
    pradžioj atrodo nepatogu, bet įpratus nejučiomis persijungia ;)

    AntwortenLöschen
    Antworten
    1. kaip miela skaityti pirmąjį ne savo pačios įrašą, Egle :) iki šiol jaučiaus daugiau mažiau rašanti sau :D

      Löschen