Samstag, 10. November 2012

Cukruotas imbieras ir imbierinis-citrusinis sirupas


Ech, man vokiški būdvardžiai skamba vaizdingiau: tarkim, kandierter Ingwer arba kad ir orientalisches Mahl. O lietuviškai? Cukruotas...ir rytietiškas. Jau rašydama receptą rytietiškiems pietums laužiau galvą kaip sulietuvinti tą orientalisch, bet pamaniau tiek to. O dabar cukruotam imbierui neradau gražesnio sinonimo, jaudinančio vaizduotę ir motyvuojančio išbandyti saldžiai aštrius imbiero gabaliukus. Bet jūs pasiryžkite, ir nenusivilsite! (tikiuosi :D) Man patinka cukruoti imbiero gabaliukai, ypač žiemą. O sirupas mane nustebino, labai skanu jį užsipilti tiesiog gazuotu vandeniu ir mėgautis. Dar skaičiau, kad gardu imbierinį sirupą užpilti šampanu - atsiradus progai išbandysiu.

Kai kurie lietuviškai rašantys bloggeriai išbandė David Lebovitz receptą, o aš gaminau pagal šį, kadangi ten imbiero gabalėliai didesni ir labiau "išpampę" nuo sirupo (tačiau gamyba trunka ilgiau).

Receptas

 

800 g šviežio imbiero
800 g cukraus
800 ml vandens

Vėliau sirupui:
 
500 ml apelsinų sulčių
3 citrinų sulčių
nutarkuotos 2-3 chemiškai neapdorotų citrinų žievelės
papildomai cukraus, jei reikės (priklausomai nuo jūsų skonio)

Imbierą nuskuskite ir supjaustykite kubeliais arba juostelėmis. Užvirkite su vandeniu ir pavirkite 20 minučių. Supilkite cukrų, išmaišykite, kol ištirps ir palikite atvėsti.


Antrą ir trečią dienomis užvirkite imbierą, pavirkite ant silpnos ugnies apie 20 minučių ir vėl atvėsinkite. Kai mačiau, kad sirupas per daug tirštėja, pildavau papildomai vandens ir vėl užvirdavau. Ketvirtą dieną vėl užvirkite, pavirkite, kol imbieras taps vaiskus (aš kasdien po gabaliuką paragaudavau, pirmąsias tris dienas imbieras buvo per kietas, o ketvirtąją dieną jau minkštesnis). Kai kuriuose receptuose mačiau, kad siūloma net šešias dienas kartoti virinimo procedūrą. Šiek tiek atvėsusį imbierą gerai nuvarvinkite sietelyje, o sirupo neišpilkite. Imbierą paskleiskite ant kepimo popieriaus padžiūti, tuo metu pasigaminkite imbiero-citrusų sirupą.




Į sirupą, kuriame virė imbieras, supilkite 500 ml apelsinų sulčių, sudėkite 2-3 citrinų tarkuotą žievelę, 3 citrinų sultis, užvirkite ir įdėkite papildomai cukraus, jei sirupas per skystas. Dar karštą sirupą perkoškite per sietelį ir supilstykite į stiklainiukus ar butelius.




Imbiero gabaliukus gerai pabarstykite cukrumi ir leiskite kelias valandas padžiūti. O tada jau galima skanauti :). Arba pakuoti ir dalinti kaimynams bei draugams (kaip ir sirupą).



Skanaus!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen