Samstag, 10. November 2012

Rytietiški pietūs: tabouleh, duonos paplotėliai, ėrienos kepsneliai, hummus ir česnakinis jogurto padažas



Receptas

 

Tabouleh

250 g couscous
2 puokštelės šviežių mėtų
1 puokštelė šviežių petražolių
1-2 citrinos (prireiks žievelės ir sulčių)
1 raudonoji paprika
2 pomidorai
druskos
alyvuogių aliejaus

Jogurtinis-česnakinis padažas

300 g 10 % riebumo natūralaus jogurto (tiks ir 3,5 %)
2 česnako skiltelės
druskos

Ėrienos kepsneliai

Ėrienos nugarinės kepsnelių (maždaug 1-1,5 cm storumo)
Turkiškų prieskonių mišinio mėsai (arba lygiomis dalimis džiovintos paprikos, čili, oregano, druskos, pipirų)
Alyvuogių aliejaus

Hummus

1 indelio (400 g) avinžirnių (arba džiovintų, tuomet juos išvirkite ir atvėsinkite)
2 - 3 v. š. tahini (sezamų pastos)
2 skiltelės česnako
druskos
2-3 v. š. citrinų sulčių
3-4 v. š. alyvuogių aliejaus

Turkiškos duonos paplotėliai

50 g kvietinių miltų (tipas 1050)
20 g šviežių mielių
1 a. š. cukraus
100 ml + 100 ml vandens
1,5 a. š. druskos
300 g kvietinių miltų (tipas 550)
miltų pabarstymui
druskos
2 v. š. sezamo sėklų
2 v. š. džiovinto čiobrelio
2 a. š. džiovinto oregano
1/2 a. š. Sumach miltelių (Sumach - rūgštusis žagrenis)
1 v. š. karšto vandens
4 v. š. alyvuogių aliejaus

Pirmiausia įtrinkite ėrienos nugarinės gabalėlius aliejumi bei prieskoniais ir laikykite iki kepimo šaldytuve (tai galite padaryti iš vakaro).



Pirmą sykį gaminau Tabouleh iš pakelio. Bet to pakelio turinys susideda tiesiog iš couscous ir prieskonių. Man skaniau vis tik pačiai pagaminti ir paskaninti couscous citrina, mėtomis ir druska - skonis natūralesnis. Couscous kruopas sudėkite į puodą, įberkite 1/2 a. š. druskos, užpilkite dvigubu kiekiu vandens, užvirkite, nukelkite nuo viryklės, uždenkite dangčiu ir palikite pastovėti 10 minučių, pamaišykite šakute ir palikite atvėsti. Tuo metu nuplaukite ir smulkiai supjaustykite papriką, pomidorus, mėtas bei petražoles. Nutarkuokite 1 citrinos žievelę, išspauskite citrinų sultis. Suberkite viską į kruopas, paskaninkite druska bei aliejumi ir palikite pastovėti bent 1 valandą šaldytuve.


Jogurtiniam padažui tereikia sumaišyti jogurtą su tarkuotu česnaku ir paskaninti jį druska.



Hummus esu gaminusi jau ne sykį, tad man recepto ieškotis netenka, bet štai čia yra labai panašus. Blenderiu iki kreminės konsistencijos sumiksuokite virtus ir atvėsintus avinžirnius, įmaišykite tahini pastos, paskaninkite druska, citrinos sultimis, tarkuotu česnaku, bei alyvuogių aliejumi.

Miniatiūrines duoneles mes gaminome su Laura pagal receptą iš žurnalo "Lust auf Genuss. Magischer Orient, 10/2012". Recepte parašyta, kad tešla turi kilti 3 valandas, o mes duoną išsikepti nusprendėme ekspromtu, tad ji kilo apie pusvalandį, bet buvo vis tiek nuostabi - minkšta, šilta, kvepianti ir gardi. Sumaišykite 50 g miltų (1050 tipo) su mielėmis, 100 ml drungno vandens bei cukrumi ir palikite 15 minučių pastovėti, kol atsiras daug didelių oro burbuliukų. Įpilkite dar 100 ml drungno vandens, suberkite druską ir miltus, išminkykite bei palikite pakilti (jei gaminsite iš anksto, tuomet 2 valandoms). Keptuvėje paskrudinkite sezamo sėklas ir sumaišykite jas su karštu vandeniu, aliejumi bei džiovintais prieskoniais. Tešlą padalinkite į 16 gabalėlių ir ant miltais pabarstyto stalo suformuokite 16 duonelių (panašių į pitos paplotėlius). Išklokite 2 kepimo skardas kepimo popieriumi, sudėkite paplotėlius, kiekvieną paplotėlį patepkite prieskonių mišiniu. Palikite tešlą pakilti apie 20 minučių ir kepkite apie 15-20 minučių 220 ° C orkaitėje.


Kol kepa duonelė, keptuvėje iškepkite ėrienos kepsnius ir tiekite su dar šilta duona.

Skanaus!








Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen