Donnerstag, 1. November 2012

Tortas Marko pirmajam gimtadieniui


Sveika, virtualioji auditorija! Seniai berašiau - esu užsivertusi darbais. Bet nesiskundžiu, geriau turėti daug darbų ir "per mažai laiko", nei stumti laiką nuobodžiaujant. Prieš kelias savaites atšventėme Marko pirmąjį gimtadienį. Džiaugiausi turėdama pretekstą iškepti ką nors saldaus, nes mane graužia sąžinė, jei per dažnai kepu (kartą per savaitę, gal tai ir nėra dažnai?). Pasiryžau puošti tortą fondanto mase, ką esu dariusi iki tol tik vieną kartą - Lauros antrojo gimtadienio proga. Tą sykį gaminau fondantą iš cukraus sirupo, cukraus pudros bei glicerino. Jis man nebuvo skanus. Buvau girdėjusi apie fondanto gaminimą iš marshmallows zefyrų (kaip ir apie galimybę nusipirkti pagamintą :D, bet nusprendžiau, kad pačiai pasigaminti daug pigiau, ir turint bent 3 pagrindines spalvas maistinių dažų pavidalu, galima sukurti plačiausią fondanto atspalvių paletę) ir nusprendžiau išbandyti šį būdą. Kaip gražiai aptraukti tortą fondanto mase, parodyta čia, ko aš nežinojau gamindama šiuos du tortus:




Taigi, o dabar apie patį tortą. Pagaminau šviesų biskvitą, kokosinį pertepimą bei įdėjau aviečių saldumui atsverti.


Receptas

 

Biskvitui (gausis pilna 26 cm skersmens torto forma):

8 kiaušiniai
200 g cukraus
200 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
žiupsnelis druskos

Kokosiniam kremui:

400 g kokosinio kremo (arba 200 g baltojo šokolado kremo ir 200 g kokoso kremo)
100 g kokoso drožlių
250 g grietinėlės

Aviečių pertepimui:

300 g šaldytų aviečių
apie 60-70 g cukraus su pektinu (uogienių cukraus)


Aptepimui:

 

200 g mascarpone sūrio (arba sviesto)
3 v. š. cukraus pudros
vanilės minkštimas

Papuošimams:

apie 1,3 kg fondanto masės (tai priklauso nuo to, kiek, kokių papuošimų norite daryti; jei norėtumėte tiesiog padengti tortą, o puošti kitaip, užteks apie 600 - 700 g fondanto)
maistinių dažų
bulvių krakmolo fondantui kočioti
baltymų kremo (iš baltymų, cukraus pudros bei citrinos rūgšties, aš naudojau pirktinį miltelių pavidalu)

Pirmiausia išsikepkite biskvitą. Atskirkite trynius nuo baltymų. Su žiupsneliu druskos mikseriu išplakite baltymus iki standumo (apvertus indą, baltymų masė turi neišslysti). Atskirame inde išplakite trynius su cukrumi iki kreminės konsistencijos, plakdami toliau, suberkite miltus. Galiausiai plakimo šluotele įmaišykite išplaktus baltymus ir neplakite daugiau, nei reikia - kai tik tešla taps vientisa, nustokyte maišyti. Kepkite iki 160° C įkaitintoje orkaiteje apie 30-40 minučių. Ar tešla iškepė patikrinkite mediniu iešmeliu - įbeskite iešmelį į biskvito vidurį ir ištraukite. Jei jis liks sausas, biskvitas iškepė. Palikite biskvitą atvėsti.




Avietes užvirkite su cukrumi su pektinu (pektinas sutiršrins sultis) ir nukelkite nuo viryklės. Palikite atvėsti.



Aš norėjau tirštesnio kremo tortui - jis turėjo atlaikyti nemažą fondanto kiekį. Savo gimtadieniui ruošiau Velnio tortą (o jis buvo nuostabus!), tad pamaniau, kad kremo pagrindas galėtų būti panašus. Kokosiniam pertepimui išplakite kokosinį kremą su grietinėle, įmaišykite kokosų drožles.



Atvėsusį biskvitą perpjaukite į 2 dalis, apatinė dalis turėtų būti šiek tiek aukštesnė. Apatinę dalį išskobkite, palikdami 1-1,5 cm kraštus. Tai dariau tam, kad kremas nesiveržtų per torto kraštus, o jo būtų pakankamai. Į įdubimą supilkite avietes, ant jų sudėkite kremą ir antrą biskvitą.




Tam kad fondanto masė gerai laikytųsi ant torto, jį reikia aptepti sviestiniu ar kitu riebiu kremu. Išplakite maskarponės sūrį su cukraus pudra bei vanilės minkštimu ir aptepkite torto viršų bei šonus.



Per YouTube paieškojau vaizdo įrašų, kaip pasigaminti fondantą iš marshmallows. Apibendrintai galiu pasakyti, kad 1 pakeliui (300 g) marshmallows reikia apie 500 g cukraus pudros, maistinių dažų, stiprių rankų ar pajėgaus virtuvinio kombaino bei kantrybės. Tokio kiekio turėtų užtekti tik tortui padengti. Aš gaminau masę iš 2 pakelių marshmallows (iš viso 600g) bei maždaug 1 kg cukraus pudros. Tik vėliau aš jį dažiau maistiniais dažais, kas kartą dažydama tiek fondanto, kiek man tuo metu reikėjo. Jei norėtumėte pasigaminti vienos spalvos fondantą, įmaišykite dažus į išsilydžiusius marshmallows.

Pašildykite marshmallows mikrobangų krosnelėje, kol išsilydys. Jei norite vienspalvės, įmaišykite maistinius dažus.
Įmaišykite tiek cukraus pudros, kol masė taps tvirta, bet elastinga. Masę laikykite įsuktą į maistinę plėvelę, tuomet ji nesausės.
Aš ėmiau tiek fondanto, kiek man reikėjo papuošimams ir tuomet įminkydavau maistinius dažus.
Kubelius išpjoviau iš kito biskvito, aptraukiau gelsvu bei žalsvu fondantu. Vėliau iš baltymų masės rašiau raides ant šių kubelių.
Meškiuką suformavau iš fondanto, letentas bei galvą tvirtinau degtukų pagalba. Akis bei burnytę nupiešiau maistinių dažų markeriu.

Begamindama fondantą sunaudojau visą cukraus pudrą, taigi, neturėjau ant ko kočioti fondantą. Tačiau internete atradau patarimą fondantą kočioti ant krakmolo - ir noriu jums patarti tą patį :). Fondantas nelipo prie stalo, gerai kočiojosi, krakmolo perteklių galima buvo lengvai nuvalyti virtuviniu popieriumi. Taigi, iškočiokite ant krakmolu pabarstyto stalo fondantą. Jo skersmuo turi būti 26 cm + 2*torto aukštis + 10 cm papildomai, kad tikrai pakaktų uždengti visą tortą. Čia parodyta, kaip aptraukti tortą fondanto mase.

Iškočiavus fondantą, perkelkite jį ant torto (sudėkite į 4 dalis, po to vėl atverkite).
Išlyginkite fondanto paviršių, šonuose patempdami fondantą taip, kad gražiai apglustų. Virtuviniu popieriumi nušluostykite krakmolo perteklių.
Apipjaustykite fondanto dangos kraštus.
 Kitus papuošimus iš fondanto tvirtinkite arba cukraus glajumi, arba baltyminiu kremu.



 Skanaus ir sėkmės gaminant! :)



 




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen