Sonntag, 18. November 2012

Pyragas "Bičių avilys"

Bienenstich - Vokietijos močiučių klasika :). Ši pyrago galima gauti beveik kiekvienoje kepykloje, tačiau man visuomet norisi pačiai pasigaminti, dėl to, kad mėgstu gamybos procesą (bei rezultatą) ir dėl to, kad žinau, ką dedu į savo gaminius. Bičių avilys yra mielinės tešlos pyragas, dengtas karamelizuotais migdolais bei pildytas grietinėlės arba grietinėlės-vanilinio pudingo kremu.



Receptą radau čia

Mielinei tešlai:

300 g miltų
50 g minkšto sviesto
50 g cukraus
1 kiaušinis
20 g šviežių mielių
125 ml pieno
1 žiupsnelis druskos


Migdolinei dangai:


40 g sviesto
50 g medaus
50 g cukraus
50 g grietinėlės
100 g migdolų riekelių


Kremui:


250 ml pieno
50 g cukraus

20 vanilinio pudingo miltelių
1 vanilės ankštis
400 plaktos grietinėlės
10 g želatinos (aš nedėjau želatinos, bet kitą sykį dėsiu)


Pirmiausia paruoškite mielinę tešlą. Drungname piene ištirpinkite mieles, sudėkite visus kitus ingredientus ir gerai išminkykite. Tešlą palikite pakilti, kol jos tūris padvigubės. Tuomet ją iškočiokite ir įdėkite (arba tiesiog nekočiodami paskirstykite) į sviestiniu popieriumi dengtą 26 cm skersmens torto formą. Leiskite tešlai pailsėti, o tuo metu pagaminkite migdolų dangą.


Puode užvirinkite sviestą su medumi, cukrumi bei grietinėle. Maišykite tol, kol masė taps vientisa ir ištirps cukrus. Masė neturi karamelizuotis. Įmaišykite migdolus ir dar šiltą tolygiai paskirstykite kepimo formoje ant tešlos. Palikite tešlą 20 minučių pakilti. Orkaitę įkaitinkite iki 190 ° C ir kepkite pyragą 20 minučių. Atvėsusį pyragą perpjaukite į 2 dalis.


Pudingo miltelius išmaišykite su 4-6 šaukštais šalto pieno. Kremui užvirkite likusį pieną cu cukrumi, vanilės sėklytėmis bei ankštimi. Ištraukite vanilės ankštį ir įmaišykite ištirpintus pudingo miltelius. Maišykite gerai, kad nesusidarytų gumulėlių (o jei susidarytų, pertrinkite per sietelį). Nukelkite puodą nuo viryklės, uždenkite pudingą maistine plėvele, kad nesusidarytų plutelė, ir palikite atvėsti (pvz., balkone). Jei naudosite želatiną, išmirkykite ją šaltame vandenyje. Išplakite grietinėlę ir įmaišykite pudingo kremą bei grietinėlę į želatiną. Jei želatinos nenaudotumėte, išplakite grietinėlę ir sumaišykite ją su atvėsusiu pudingo kremu.


Viršutinę pyrago dalį supjaustykite lygiomis dalimis. Padalinkite į tiek dalių, kiek norite turėti porcijų. Jei taip nedarysite, jums bepjaustant tortą, kremas lįstų per šalis. Ant apatinės torto dalies paskirstykite kremą ir apdenkite jį pjaustytomis kepinio dalimis. Galite tai daryti ir torto formoje, kad kepinio šonai būtų tolygesni. Mes norėjome kuo greičiau skanauti, dėl to nieko nelaukę valgėme :). O jei jūs dėtumėte želatinos į kremą, palaikykite pyragą bent keletą valandų šaldytuve.


Paprastesnis kremo variantas, kuris taip pat yra paplitęs, yra tiesiog su cukrumi bei vanile išplakta grietinėlė (galima įberti ir grietinėlės standiklio).

Skanaus!

2 Kommentare:

  1. Iki skausmo zinomas pyragas, bet nepasakyciau, kad mano mylimiausias :) Mano favoritai budavo Mohnkuchen arba Kirschkuchen. Gerai, kad priminei, reiktu paciai juos namuose pabandyti sumeistrauti :)

    AntwortenLöschen
  2. :) mhh, Kirschkuchen! pas mus už kampo yra tokia kepyklėlė, jie kepa nuostabų pyragą su vyšniomis (mano vasaros favoritas pusryčiams). O Bienenstich esu ragavusi tiek gerų, tiek ir nelabai - kai kurių kepyklų gamintas kremas būna kažkoks dirbtinis, atsiduodantis margarinu.

    AntwortenLöschen